How Thunor and Qilowatt It help optimize energy costs - Thunor Batteries, Inverters, Solar Panels

Kuidas Thunor ja Qilowatt It aitavad energiakulusid optimeerida?

kommentaari

Tänases kiiresti muutuvas maailmas on energiatarbimise juhtimine üha aktuaalsem, seda nii rahalise kokkuhoiu kui ka keskkonnasõbraliku elustiili seisukohast. Antud postituses kirjutame, kuidas Eesti ettevõtted Thunor Solutions ja Qilowatt It aitavad muuta sinu kodu energiatarbimise mitte ainult tõhusamaks, vaid ka säästlikumaks ja keskkonnasõbralikumaks.

Energiasalvesti võimaldab salvestada nii enda toodetud kui ka vooluvõrgust võetud energiat ning nihutada seeläbi tipptundide tarbimiskõverat. Inverteri juhtimiskontroller lisab juurde “tarkust” elektri börsihinna jälgimiseks ja suurimate tarbijate juhtimiseks ning pakub võimalust elektri paindlikkusturul osalemiseks.   

  

Energiasalvesti 

Kui rajad päikesepargi, on mõistlik soetada ka akupank, mis võimaldab maksimeerida taastuvenergia kasutamist kodumajapidamises. Akupanga kasulikkusest oleme pikemalt kirjutanud oma varasemas blogipostituses.

Lühidalt öeldes võimaldab aku salvestada enda toodetud päikeseenergiat või laadida akut võrgust ning nihutada seeläbi majapidamise tarbimiskõverat. Akupanga oluline lisaväärtus seisneb selles, et elektrikatkestuste korral suudab ta hoida töös olulisi tarbijaid.

Elektrikatkestuste oht on sügis-talvisel perioodil suur eriti hajaasustusega piirkondades, kus tuhanded majapidamised Eestis jäävad lühemaks või pikemaks perioodiks elektrita. Energiavaru salvestamine katkestuse ajaks võimaldab akutoitel hoida töös kriitilisi tarbijaid. Kui ühel võib see olla sügavkülmik ja valgustid, siis teisel veepump või muu oluline seade, mis tagab igapäevaelu toimimise.

 

Energiakulude kokkuhoid lähtuvalt börsihinnast 

Päikesepargi poolt toodetud energia kasutamiseks ja akupanga juhtimiseks on vajalik soetada inverter. Ka inverterteritest oleme varem kirjutanud, soovi korral saab nendest lugeda siit.

Thunori klientide eelistatud valik on Deye multifunktsionaalne hübriidinverter, mis täidab nii inverteri, päikeseenergia laadija kui ka akulaadija funktsioone.
Enamik invertereid börsihinda ei jälgi, kuid neid on võimalik seadistada manuaalselt kellaajaliselt teatud toiminguid tegema (nt salvestada võrgust, müüa võrku ning määrata, millal kasutada majapidamises ainult salvestatud energiat).
Kuna börsihinnad muutuvad iga päev, võib inverteri igapäevane seadistamine vastavalt börsihinnale olla üsna tülikas.

Qilowatt It on loonud inverteri ja akude juhtimise lahenduse Modbus R2, mis võimaldab juhtida inverteri tööd vastavalt elektri börsihinnale.
See väike nutikas, üle wifi-võrgu töötav seade saab inverterist kätte kõige olulisema info toodetava energia ja selle akudesse salvestamise kohta. Modbus R2 annab inverterile käsu peatada elektri müümine võrku, kui hind ei ole kliendi jaoks kasulik, laadida akusid võrgust alati kõige odavamatel tundidel ja müüa kallimal tunnil elektrit akust võrku. 

 

Juhi suurimaid tarbijaid

Modbus R2 sisse on ehitatud kaks releed, mille abil on võimalik juhtida koduseid tarbijaid. Kõige levinum kasutusvõimalus on piirata ühe releega nt õhk-vesi- või maasoojuspumba tööd kalli hinnaga tundidel. See võimaldab hoida aku pealt töös tarbijaid, mida me juhtida ei saa valgustus, külmikud, televiisor, arvuti jne. 

Kui teie soojuspump toetab SG Ready funktsiooni, on teise relee abil võimalik tarbevett ja kütet samuti “akuna” kasutada ning üleliigne odav elekter soojusena salvestada. Sellised liidesed on olemas nt Nime, Thermia, Daikini, Fujitsu ja mitme teise tootja soojuspumpadel. Kui aku(d) on täis ja elekter piisavalt odav, siis on SG Ready liidesega võimalik soojuspumpadel tõsta tarbevee temperatuuri 5℃. 200 liitrise boileri temperatuuri tõstmisel 5℃ korral salvestub vette 1.1kWh energiat. 

Lisaks soojuspumbale saab juhtida erinevaid elektriseadmeid, nt konditsioneeri, elektriboilerit, akumulatsioonipaakide elektrikatlaid, basseine jne. Allpool on toodud mõned näited tüüpilistest seadistustest, kusjuures kõiki parameetreid saab kasutaja ise muuta: 

  • Kui elekter on odavam kui 0,007 eur/kWh (energia müügimarginaal, piira elektri müüki). Akude puhul seadista akud võrgust laadima, kuni saavutavad 95%;
  • Müü akust ööpäeva kõige kallimal tunnil võimsusega 5000W, jättes enda tarbeks 50% aku mahust;
  • Lae akusid ühel odavamal tunnil võimsusega 5000W, kuni aku saavutab 95% laetuse või kuni see tund saab läbi;
  • Kui elekter on kallim kui 50 senti/kWh, müü aku tühjaks, jättes akusse 10%;
  • Luba soojuspumbal töötada 18-l odavamal tunnil;
  • Kui elekter on odavam kui 3 senti/kWh ja aku on laetud 95% ning päike toodab rohkem kui 1000W, seadista soojuspumbas tarbevee setpoint 15% kõrgemaks ja kütte setpoint 15% kõrgemaks (SG Ready toega soojuspump).

 

Paindlikkusturg pane akud raha teenima!

Euroopa elektrisüsteemis on toimumas olulised muutused. Taastuvate energiaallikate kasutuse järjepidev kasv, jaotusvõrkudega ühendatud hajatootmise osakaalu suurenemine, muutuvad energia tarbimisharjumused ning kasvavad nõudmised energiavarustusele on tekitanud vajaduse uute nutikate lahenduste järele. 

Modbus R2 võimaldab liita energiasalvestid läbi Fusebox’i Eleringi paindlikkusturuga, teenida elektrivõrgust tulu üleliigse energia akudesse salvestamisega ning puudujäägi korral akudest võrku müües.
Akupankade ühendamine paindlikkusturuga aitab vähendada võrgu ülekoormust ja vajadust fossiilkütustel põhinevate jõujaamade järele. Fusebox kompenseerib tarbijaid nende panuse eest võrgu tasakaalustamises. 

Lisaks otsesele rahalisele kokkuhoiule ei tasu unustada keskkonnasõbralikkuse aspekti, sest roheline pole mitte ainult kodus tarbitud elekter, vaid kuskil jääb tootmata  ühe majapidamise jagu elektrit, mida pole tarvis mööda võrku liigutada.


Küsimuste korral võib alati pöörduda meie spetsialistide poole läbi Thunori veebilehe või e-postiaadressil info@thunor.eu. Soovitame tutvuda ka Qilowatt It veebilehega, täpsustavate küsimuste korral saab nendega ühendust e-postiaadressil info@qilowatt.it. 

Kommentaarid

Kommentaarid puuduvad

Jäta kommentaar
Sinu emaili aadressi ei avaldata. Vajalikud väljad on tähistatud tärniga*
Hiljutised postitused